Blog

Jullie bruiloft is de mooiste dag van je leven. Je wilt natuurlijk dat de bijzondere momenten worden vastgelegd door de juiste trouwfotograaf. In Nederland zijn er honderden fotografen die bruiloften fotograferen, een keuze maken kan dan nogal overwhelming zijn. In deze post geef ik je daarom 10 punten waar je rekening mee moet houden als je een trouwfotograaf wilt boeken.

Maak tijdens je online zoektocht niet alleen gebruik van Google. Op The Perfect Wedding kun je makkelijk naar fotografen in jouw omgeving zoeken. Je vindt hier meteen reviews en een kleine selectie van het portfolio. Heel overzichtelijk dus!

Heb je er een aantal gevonden? Tijd om naar het portfolio te kijken. Er zijn honderden fotografen, dus ook honderden fotografiestijlen. Iedereen fotografeert anders en het is aan jou om de selectie uit te dunnen tot stijlen die jullie aanspreken. Op dit moment is licht en wit heel hip, maar ik fotografeer juist vol contrast en met zoveel mogelijk kleur. Alles kan.

Stel een budget op. Veel fotografen kunnen naast de standaardtarieven heel veel extra’s leveren, zoals een mini-album voor familieleden, een verlovingsshoot of bijzondere bewerkingen. De prijzen kunnen dan onbewust erg oplopen. Zorg dus dat je vooraf een budget hebt bepaald waar je niet overheen gaat. Zo krijg je achteraf ook geen geldstress.

Bedenk of jullie een trouwalbum willen. Tegenwoordig is het makkelijk om ze zelf te maken via bijvoorbeeld Albelli, maar niks kan op tegen de albums die de fotografen kunnen leveren. Zij zijn bij exclusieve leveranciers aangesloten die albums leveren van hoge kwaliteit. Hier zijn heel veel opties in, denk aan de kleur, het materiaal en de grootte. Denk hier voor het opvragen van een offerte over na. Dit kan een groot verschil maken in kosten.

Vraag een offerte aan bij meerdere fotografen en kies uiteindelijk op de persoonlijkheid. Een fotograaf loopt de hele dag naast jullie, het is belangrijk dat het klikt. Dit kun je ontdekken tijdens het kennismakingsgesprek. In veel gevallen is dit vrijblijvend, waardoor je achteraf zonder gedoe een keuze kunt maken. Een fotograaf die niet alleen professioneel is, maar ook leuk omgaat met jullie en de gasten, is een topmatch! Zoek hier dus naar.

Lees de algemene voorwaarden of het contract goed door voordat je ergens je handtekening zet. Wat wordt er precies gedaan met jullie foto’s en welke rechten hebben jullie? Het auteursrecht blijft bijna altijd in handen met de fotograaf, maar jullie hebben het portretrecht. Veel fotografen delen trouwfoto’s later op social media of op hun website ter reclame. Besluit of je dit wel wilt. Zo niet, zorg dat dit dan contractueel wordt vastgelegd!

Zet alle diensten even op een rijtje voordat jullie boeken. Vaak doet de fotograaf dit voor je, maar soms niet. Wat krijgen jullie precies voor je geld. Hoeveel uur fotografie? Hoeveel definitieve foto’s? Digitale levering of via USB-stick? Trouwalbum? Door alles even op te sommen, wordt het direct duidelijk waar jullie aan toe zijn. Mocht je dan nog iets missen, kan dit vaak nog makkelijk worden toegevoegd.

Maak met de fotograaf afspraken over maaltijden. Vooral als de fotograaf 12 uur werkt, moet hij waarschijnlijk ook avondeten. De fotograaf regelt vaak zijn eigen lunch, maar voor het diner is het fijn als er een bord warm eten klaar staat. Bespreek dit voorafgaand aan de grote dag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bespreek met de fotograaf een eventuele back-up bij ziekte. Regelt de fotograaf dit of is het aan jullie om een reserve te boeken? Een fotograaf is een mens, onverwachtse dingen kunnen altijd voorkomen waardoor hij/zij niet kan komen. Zorg dat dit vooraf is afgesproken om last-minute stress te voorkomen.

Deze tip is voor de hobbyfotografen onder ons. Vergeet je eigen kennis wat betreft fotograferen. Fotografie is een kunstvorm, iedereen doet het op zijn eigen manier. Daarom zijn er ook zoveel stijlen. Maak je dus niet druk als de fotograaf niet de apparatuur gebruikt die jij zou gebruiken. Of als hij niet (of juist wel) flitst op voor jouw ongebruikelijke momenten. De fotograaf weet wat hij doet, vertrouw hem/haar!

Als je deze 10 tips in gedachten houdt, kan er niks misgaan. Jullie krijgen de trouwdag van jullie leven en dit wordt perfect naar jullie wens vastgelegd. Herinneringen die voor altijd worden bewaard. Als jullie oud en grijs zijn, brengen de foto’s dan alsnog een lach op jullie gezicht!

Ik fotografeer ook bruiloften, het vastleggen van de liefde is mijn passie! Bekijk dan ook zeker even mijn portfolio, misschien ben ik wel de persoon die jullie zoeken.

 

Liefs, Angela