Blog

Over iets minder dan twee weken is het zover, we sluiten 2018 af en starten met een fris 2019. Voordat ik vol goede moed het nieuwe jaar in stap, wil ik even terugblikken op 2018. Want wat was het een jaar. Ik heb mooie dingen gemaakt, nieuwe mensen ontmoet en grote stappen gezet. In dit artikel zet ik de mooiste hoogtepunten op een rijtje.

Aan het begin van het jaar maakte ik de keuze om me als fotografe aan te sluiten bij Floricolor, een exclusieve leverancier voor (trouw)albums. Bij het zilveren of gouden pakket van mijn trouwfotografie zit er standaard een album bij. Dit wil ik in 2019 verder gaan uitbreiden, want iedereen verdient zo’n mooi album! Wil je meer weten over de albums? Bekijk dan even deze blogpost over mijn trouwalbum.

Dit jaar werkte ik twee keer samen met illustrator Anna Wijnands, van Anna’s Illustrations. In Maart gingen we voor een binnenshoot waarbij de focus lag op haar werk en inspiratie. In juli deden we dit nog een keer, maar dan in een zonnig Utrecht. Hierbij waren dromerige foto’s voor op haar Instagram de opdracht. Ik vond het ontzettend tof om met haar te werken. Een ambitieuzere en krachtigere ondernemer heb ik nog niet ontmoet. Ik heb een blogpost geschreven over de fotoshoot bij Anna thuis. Over de tweede shoot heb ik om een onbekende reden niks geschreven, dus hierbij drie foto’s van die prachtige, zonnige dag!

Al vanaf het begin van mijn fotografie-carrière ben ik geen fan van workshops, cursussen of opleidingen. Ik heb het idee dat je creativiteit daarbij erg wordt beperkt. Toch begon ik een beetje te twijfelen toen ik niet verder kwam in Photoshop. De basisdingen kende ik, maar ik wilde meer.
​Ik koos ervoor om het toch zelf te proberen en werd blij verrast. Na weken aan Youtube-tutorials kijken en non-stop oefenen, kan ik nu heel veel met Photoshop. Gladde huidjes zonder een Photoshop-look, perfecte kleurbalans en toffe color grading. Ik heb mijn eigen stijl ontdekt en ik heb het helemaal zelf gedaan. Dat is toch wel een schouderklopje waard.

Dit jaar investeerde ik een enorme smak geld aan nieuwe equipment. Jarenlang fotografeerde ik met mijn geliefde Sony A58, maar ik merkte steeds vaker dat ik iets miste. De A58 was een crop-sensor, de foto’s werden als het ware “verkleind” tijdens het schieten. Vooral bij omstandigheden met weinig licht kreeg ik dan niet de resultaten die ik wilde. Ik stapte daarom over naar full frame, specifiek naar de Sony A7III. Als objectief kocht ik er een Samyang 35mm f/1.4 bij. Ik zag en voelde direct een enorm verschil. Snel, haarscherp, lichtsterk en prachtige kleuren. Ik wil nooit meer terug. Hieronder heb ik drie foto’s geplaatst die ik maakte toen ik de camera net binnen had en direct naar buiten rende met mijn statief.
In 2019 wil ik nog een goede flitser, een 85mm en een 100mm erbij kopen. Is er toevallig iemand die geld over heeft?

 

Het product wat ik dit jaar het leukste vond, is de loveshoot. Vorig jaar voelde ik me nog een beetje onwennig, maar tegenwoordig geniet ik er oprecht van. Ik kan de stellen volledig op hun gemak stellen en van de shoot laten genieten. Het moet leuk blijven en dat lukt me tegenwoordig erg goed. Ik doe mijn rare dansjes en geef idiote opdrachten, maar het werkt wel. Koppels komen los. En die echtheid komt weer terug in de foto’s, heerlijk. 

Ik ging met Dalil & Nina naar Burg Eltz in Duitsland, naar Rockanje met de perfect gestylede Medeni & Mizgin en bleef gewoon in Sliedrecht met Gabriël & Nuy. Klik op de links om de foto’s te zien.

Ik vind het heel belangrijk om creatief te blijven. Tegenwoordig heb ik naast mijn fotografiebedrijf een parttime baan, waardoor ik hier minder tijd voor heb. Toch probeer ik het echt. Hiervoor plan ik portfolioshoots met modellen en visagistes. Dit jaar deed ik dat met Julia, Jantine en Leila. In januari staat er al een portfolioshoot in de Ardennen gepland, zin in! Met deze shoots kan ik volledig losgaan. Ik hoef geen klant blij te maken, dus kan schieten wat ik wil. Zo ontdek ik vaak nieuwe poses en composities, die ik weer bij een betaalde shoot kan gebruiken. Win-win dus!

Hier lees je alles over de fotoshoot in Sliedrecht met Julia, ook heb ik een blogpost van de fotoshoot in Rotterdam met Leila. Ten slotte kun je ook het artikel bekijken van de fotoshoot in Wijk aan Zee met Jantine. Beware, alle shoots vonden in de zomer plaats. Het bekijken van deze shoots brengt dus een risico van een verhoogde winterdip met zich mee.

Het minst interessant voor jullie, maar het meest belangrijk voor mij. Ik heb voor het eerst in mijn ondernemerscarrière winst gemaakt. Ik werd vaak geboekt en de boekingen voor 2019 lopen langzaam binnen. Hierdoor krijgt mijn zelfvertrouwen toch wel een enorme boost en kijk ik heel erg uit naar 2019. Nog meer loveshoots, nog meer gezinnen en events. Maar vooral: meer bruiloften! Er staan er al een aantal gepland en ik heb er ontzettend veel zin in. Laat 2019 maar komen!

Liefs, Angela